Kamer van Koophandel
Wanneer je een eigen rijschool begint, dan ben je verplicht om je te laten inschrijven bij de Kamer van Koophandel. De Kamer van Koophandel brengt hiervoor een klein bedrag in rekening. Je hoeft je niet apart aan te melden bij de belastingdienst. Dit doet de Kamer van Koophandel voor je. Je krijgt dan vanzelf bericht van de belastingdienst over je inschrijving, waarna je direct een BTW registratienummer krijgt toegewezen.
Rijschool inschrijven
Je rijschool inschrijven bij de Kamer van Koophandel is niet iets waar je mee kan wachten tot je er even tijd voor hebt. Je moet je rijschool binnen een week na de start in hebben geschreven. Het is goed om hier de tijd voor te nemen, want het is vaak druk bij de KvK en je bent er toch wel even mee bezig. Je moet de inschrijfformulieren natuurlijk met je meenemen. Deze kan je vooraf thuis voor een groot deel al invullen. De KvK zal kopieën maken, ook van je identiteitsbewijs, en wijst je vervolgens een KvK-nummer toe. Je hebt twee weken de tijd om je in te schrijven, van 1 week voor tot 1 week na oprichting van je rijschool.
Rijschool als ZZP, VOF of BV
Hoe weet je nu welke rechtsvorm je moet kiezen voor je rijschool? Vaak is het verstandig om je keuze te maken op basis van de bijbehorende aansprakelijkheid. Ben je bereid persoonlijk risico te lopen of niet? Ga je samenwerken of wil je het echt helemaal alleen gaan doen? Deze vragen, en andere, zal je moeten beantwoorden om de juiste rechtsvorm te kiezen. In de regel kiezen rijschoolhouders voor een ZZP, een VOF of een BV.
ZZP’er worden
Wanneer je kiest voor een ZZP, Zelfstandig Zonder Personeel, dan voer je je rijschool alleen. Dit betekent dat jij de enige eigenaar van de onderneming bent, en dat je dus ook als enige aansprakelijk bent. Je wordt door de belastingdienst als ondernemer gezien en moet dan ook inkomstenbelasting betalen. De btw-regels zijn op jou van toepassing, maar je kunt wel gebruik maken van enkele speciale regelingen. Indien je onderneming in de schulden terecht komt, dan ben jij als ZZP’er aansprakelijk.
Een VOF starten
Een VOF, Vennootschap Onder Firma, kies je wanneer je samen met anderen een rijschool start. In dit geval moet er een samenwerkingscontract worden opgesteld en is iedere vennoot een ondernemer voor de belastingdienst. Deze vennoten kunnen van de ondernemersregelingen gebruik maken. Er is een belangrijk verschil in hoe je door de belastingdienst wordt gezien. Stel dat je met 3 andere personen een VOF begint, dan worden jullie alle vier gezien als ondernemer als het gaat om het betalen van inkomstenbelasting. Echter, voor de BTW is de VOF als geheel de ondernemer en worden de vennoten weer niet als aparte ondernemers gezien. In het geval van een VOF is iedere vennoot hoofdelijk aansprakelijk wanneer er binnen de onderneming schulden ontstaan.
Een BV oprichten
Een BV moet via een notaris worden opgericht en de notariële akte wordt opgesteld met vermelding van de aandelen van de oprichters. De BV zelf wordt door de belastingdienst als ondernemer gezien en over de winst van de BV moet vennootschapsbelasting worden betaald. Als eigenaar, ofwel grootaandeelhouder, ontvang je je maandelijkse salaris vanuit de BV. Dit betekent dat je te maken hebt met loonheffingen en inkomstenbelasting. In het geval van uitkering van dividend, dan moet de BV dividendbelasting inhouden. Als directeur-grootaandeelhouder moet je er ook rekening mee houden dat je niet verzekerd bent voor werknemersverzekeringen. De BV wordt gezien als rechtspersoon en dat betekent dat de BV aansprakelijk is voor schulden. Echter, als eigenaar kan je aansprakelijk worden gesteld wanneer er sprake is van wanbeheer.