Bijscholing voor rijinstructeurs

Je moet natuurlijk bevoegd zijn om rijles te mogen geven. Als je daadwerkelijk bevoegd bent, dan ontvang je een pas. Echter, deze pas blijft enkel geldig wanneer je je laat bijscholen op de meest belangrijke (vereiste) punten. Wanneer je je niet regelmatig bij laat scholen, dan kan je de bevoegdheidspas kwijtraken. Deze moet je in de regel binnen 8 weken na het kwijtraken van de bevoegdheidspas inleveren. Vanaf dat moment mag je geen rijlessen mee verzorgen.

Wat is bijscholing?

Bijscholing voor rijinstructeurs is eigenlijk het nieuw leren en opnieuw leren van de stof die je moet weten als rijschoolhouder en rijinstructeur. Regels veranderen en het verkeer is voortdurend in beweging. Je moet de ontwikkelingen op de voet volgen en regelmatig deelnemen aan cursussen om altijd up to date te zijn. Alleen op die manier kan je je cursisten rijlessen geven die betrekking hebben op het actuele verkeer. Daarnaast zijn er natuurlijk ook cursussen met betrekking tot andere zaken, zoals het bieden van rijlessen aan mensen met aandoeningen, NLP en bijvoorbeeld EHBO.

Wat leer je dan?

Wat je leert is volledig afhankelijk van de cursus die je volgt. Er zijn veel verschillende cursussen, zowel verplicht als vrijwillig. De Verkeersacademie biedt een veelzijdigheid aan cursussen, zoals onder meer: Faalangstinstructeur, Stagementor, RIS-instructeur, Alcohol en Drugs, Autisme en AD(H)D, Praktisch Toepassen Risico Perceptie, het RVV en Lerend Leren in de Praktijk.

Kosten en duur

De kosten van een cursus en de duur van een cursus zijn volledig cursusafhankelijk. Basiscursussen duren twee dagdelen en kosten gemiddeld tussen de 200 en 250 euro. Uitgebreide cursussen kosten meer, tot zo’n 1000 euro per cursus, maar duren ook langer, tot zo’n 12 dagdelen per cursus. Hier staan alle bijscholingen op een rijtje.