Rijinstructeur worden

Rijinstructeur worden, dat doe je niet van de ene op de andere dag. Je mag in Nederland niet zomaar aan de slag als rijinstructeur. Je hebt een opleiding nodig. Er zijn verschillende instanties waarbij je deze opleiding kan volgen. De meest bekende is die van De VerkeersAcademie. Uit onderzoek blijkt dat zij ook het beste scoren.

Verplichte opleiding

Je bent verplicht om een opleiding tot rijinstructeur te volgen. De opleiding rijinstructeur is ervoor bedoeld om je daadwerkelijk klaar te maken om als rijinstructeur aan de slag te gaan, binnen je eigen rijschool of in dienst van een andere rijschool.

Wat leer je?

Binnen het opleidingstraject leer je alles wat behoort tot de basis om rijinstructeur te worden, en dus alles wat je nodig hebt om een bevoegdheidspas te krijgen. Je legt in totaal maar liefst vijf examens af:

Fase 1A: kennis over verkeer en verkeersregels
Fase1B: je legt een rijexamen af
Fase 2A: het voorbereiden en plannen van rijlessen
Fase 2B: instructie geven en coachen
Fase 3: het geven van een praktijkles

Stage voor rijinstructeurs

Onderdeel van fase 3 is een verplichte stage van 40 uren. Het is de bedoeling dat je (minimaal) 5 uur meekijkt tijdens rijlessen. Je ziet dan hoe er lesgegeven wordt door je stagementor. Daarna ga je (minimaal) 35 uur zelf lesgeven. Je stagementor rijdt met je mee en coacht jou en je rijbewijsleerling op de momenten dat het nodig is. Je stagementor moet overigens zelf minimaal 3 jaar rij-instructeur zijn.

Helaas is het zo dat veel stagerijscholen een vergoeding vragen. Deze kan oplopen tot 1500 euro. Naar onze mening is dat van de gekke. Een stagevergoeding van maximaal 500 euro is reëel, omdat de stagerijschool je begeleidt en voor je examen zowel een leerling als een lesauto ter beschikking stelt.

Kosten en duur

De duur van de opleiding varieert tussen 5 en 7 maanden.Als je kiest voor de e-learning opleiding tot rijinstructeur kun je de opleiding in 4 maanden afronden.

We geven je een indicatie van de gemiddelde kosten. De totale opleiding tot rijinstructeur kost zo’n 4500 euro. Let op: veel aanbieders bieden pakketten aan zonder lessen tijdens fase 3. Daardoor lijkt de opleiding voordelig, maar krijg je geen hele opleiding.

De examenkosten van 1100 euro zitten hier nog niet bij in.

Uiteindelijk kom je uit op een kostenplaatje van ongeveer 5600 euro. Vaak kun je dit in termijnen betalen als je dat zou willen.

De juiste keuze

We schreven al dat De VerkeersAcademie het meest bekende opleidingsinstituut is van Nederland. Ze beschikken niet alleen over een landelijke dekking met vestigingen in heel Nederland. Daarnaast zorgen ze ervoor dat je erkend wordt door het CBR. Dat is een gratis service van ze. Dat geldt ook voor de training Rijschoolmarketing. Bovendien beschikken ze over een groot netwerk binnen de rijschoolbranche, zodat je snel een baan kunt vinden. Maar jij wilt natuurlijk een eigen rijschool starten.

Het IBKI heeft overigens voor jou de slagingspercentages van de opleiding tot rijinstructeur voor je op een rij gezet. Hieronder staan de prestaties over heel 2019.

De VerkeersAcademie – aantal afgenomen examens 1890 70,2
Firstt Opleidingen – aantal afgenomen examens 771 47,9
Jongepier Verkeersopleidingen Nederland – aantal afgenomen examens 616 61,9
Van Buuren Opleidingen – aantal afgenomen examens 251 69,7
Verkeersschool Nelen – aantal afgenomen examens 175 49,7
Verkeersschool Succes – aantal afgenomen examens 132 56,1
OTOacademie B.V. – aantal afgenomen examens 118 47,5

Hoe kom je erachter of je de juiste keuze maakt bij het selecteren van de opleiding tot rij-instructeur? Bel een aantal rijscholen bij je in de buurt. Vraag naar hun ervaringen. En bel Bovag Rijscholen (030-6595211). Zij kunnen je ook adviseren. Ook is het verstandig per post brochures op te vragen, zodat je thuis al rustig kunt vergelijken.